...
...
...

söndag 6 januari 2008

HELLEBORUS NIGER


EN ROS ATT HÖGAKTA

En ung flicka ville så gärna ge Jesusbarnet en gåva,
men hade ingen att ge.

Hon blev så bedrövad, att hon började gråta.
Precis där hennes tårar föll, växte sedan för första gången
en julros upp ur snötäcket.

Därför har Julrosen fått sitt vackra namn - Helleborus niger.


Det här är en otålig ros, som inte kan vänta tills det egentligen är dags att blomma. Den ignorerar årstiderna totalt och blomstrar ikapp med snöflingornas dans. Här ska ingen komma och tala om när det det är dags!

Just därför brinner min passion för denna underbara skönhet.

Mina julrosor är mig tillgivna och blommar nästan hela året utom en kort tid om hösten. De står i skyddet av järnekar och får skugga om sommaren och ljus om vintern. Den är generös och frösår sig villigt i gruset.

Har du ingen Julros? Vänta inte - köp den nu!


Andra bloggar om: , , , , , ,

22 kommentarer:

 1. Vackert...
  tack för den fina historien bakom :-)

  SvaraRadera
 2. Fint...både bilden och berättelsen.
  Min mamma älskar verkligen julrosor,men det vill sig aldrig för henne...hmmm...det kanske är för kallt här uppe i norra Dalarna?
  Kramar/Birgitta

  SvaraRadera
 3. Verkligen vackert. Arbetar du mycket i Photoshop? Du har alltid så vackra effekter på fina foton. Känslan blir nästan lite smärtsamt vackert.
  Och så såg jag ditt fönster i förra inlägget. Vi hade också underkylt regn, det blev isgata utanför men det satte sig inte på fönstren.
  kramar

  SvaraRadera
 4. Vilken sagolik bild och så fint med berättelsen om rosens ursprung.

  Min härliga hårfrissa Ulf har vädligt fina växter i sin frisering och jag sa en gång till honom att han verkligen har "gröna fingrar". Då blev svaret, nej inte gröna, utan bruna, jag gräver djupt i jorden och känner om vatten behövs :o)

  Men jag tror ändå att vissa människor har begåvats med den rätta känslan och dom där gröna fingrarna :o) DU, verkar helt klart vara en av dessa!

  Sagolikt att kika in här då och då för att titta på dina fantastiska bilder!

  Ha det fint!

  kram Monika

  SvaraRadera
 5. Nicolinas B.: Julrosen kan odlas i hela Sverige.

  Poppins: Jag arbetar väldigt lite i PS och försöker alltid skapa bilden i kameran. Alla bilder som har etiketten "konstfoto" är däremot bearbetade i PS.

  SvaraRadera
 6. Vilken vacker blogg du har! Trillade in av en slump då jag såg ett av dina inlägg hos en vän.

  Vilka fantastiska bilder. Önskar jag kunde ta såna. Jag tycker det är svårast att belysa rätt. Måste nog gå en kurs

  Ha det gott.

  SvaraRadera
 7. Visste väl att det var en historia runt julrosen och att det är den ros man sjunger om i "det är en ros utsprungen..."
  En så vacker bild!

  Kram från malin

  SvaraRadera
 8. Bedövande vackert!Har mkt att lära!
  Älskar julrosor. Har i flera år köpt minst en och haft i kruka utomhus. Många av dom har tagit sig och blommar snällt i rabatten. Den finaste köpte jag hos Tage Andersen i Köpenhamn för flera år sedan.

  SvaraRadera
 9. Vilken vintagefeeling på den fina bilden! :) Julrosor är en favorit här med. Jag är så spänd på om någon av de som jag planterade i höstas ska blomma redan i år. Ha en skön söndag!
  Kram Karin

  SvaraRadera
 10. Så vackert!
  Jag har ingen julros..får nog införskaffa en som jag kan njuta av till nästa vinter!
  Ha det gott! Kram Marie

  SvaraRadera
 11. Tack för dina snälla ord hos mig.
  Jag blir lite sugen på en julros när du skriver om dom. Och dessutom visar så vacker bild.
  Kram Caroline

  SvaraRadera
 12. Härlig konstbild av en ljuvlig blomsort, Randi! Jag gillar verkligen julrosor & har många. Förra året besökte jag Ullriksdal (i Kivik) & njöt av deras julrosfestival. Och naturligtvis "följde" en nya planta med hem till oss!;-) Det blev en Helleborus foetidus. Alltså "ursprungssorten". Var det den flickan planterade var den inte så spektulärt vacker. Grön, enkel. (Jag köpte den för den är spännande att ha.) Men den var förstås så att "förädlades" där den planterades?! Och därmed fick sina tjusiga efterföljare i vitt & rött?! Så får vi tro va?;-)

  SvaraRadera
 13. Nicolina- en kommentar till dig: Jag hade en vit sort i många år innan mitt egentliga trädgårdsintresse infann sig. Jag fick den från min svärmors trädgård. Jag ägnade den inte myceket vård eller ens tanke! Den återkom snällt år efter år ändå. Men sen försvann den bara. Kanske andra växter tog över. Vet inte säkert varför den "försvann". Efter den har jag alltså (se annat inlägg) planterat flera nya sorter genom åren. Och de återkommer igen och igen. Så säg till din mamma att inte ge upp! Det är bara "på det igen"!;-) För denna växt måste man nästan ha! Det är såååå fascinerande att se den blomma med sina vackra blommor när man inte förväntar sig att se något levande ute i sin trädgård!

  SvaraRadera
 14. Ja, imorgon skall jag köpa julrosor... underbara bilder, man njuter.

  God nattis/ Annelie

  SvaraRadera
 15. Visst er den vakker,men det bildet du har laget av den...sukk!!sååååå nydelig!!
  Natta til deg & stor klem fra Randi

  SvaraRadera
 16. Vilken underbar historia! Den hade jag inte hört förrut.
  Linda

  SvaraRadera
 17. Väldigt vackert, underbar färg..!
  Kram
  Mia
  PS Ursäkta min förvirrade kommentar igår hihi, tänkte helt fel...jag "tjuvtittade" hos dig (utan att lämna kommentar strax innan du besökte min blogg, så det var min "tjuvtitt" jag trodde du mena hihi, snurrig? Japp)

  SvaraRadera
 18. Dina bilder får mig att tappa andan... Helt magisk!!

  Nu länkar jag till dig, bara så du vet *ler*

  Kramar

  SvaraRadera
 19. Fantastisk bild på julrosen.
  Kramar Eva Agnes

  SvaraRadera
 20. Alltså...vet inte hur du tar dina bilder.. men de är helt ljuvliga. Kunde titta på denna hur länge som helst, den är förförisk. Tack!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Lägger dig bland mina länkar nu genast så att fler får beundra dina verk.

  SvaraRadera
 21. Qtrolig vacker blogg! Grattis! Aelskar dina bilder ... och samtidigt faar ibland en liten vacker paaminnelse om mina tvaa Skaane perioder: Ystad i mitten paa 90talet och Simrishamn i mitten av 2000talet. Dessutom aer det trevligt att se lite av riktigt winter, inte saadan som vi har haer i tropikerna: i natt regnade det, i morse blaaste och var saa "kalt" som +21 grader. Burrigt ;-) Och julrosen, som jag aelskat redan i Sverige, och sedan upptaeckte wild vaexande i bergen i norra Georgien (USA), naera Lake Lanier, daer jag bodde innan jag flyttade till Puerto Rico. Det var en trevlig oeverraskning.

  SvaraRadera