...
...
...

onsdag 14 mars 2012

PINTEREST - FEGA PIRATERLigger din bild på Pinterest?
Men..vem äger den bilden egentligen...?

Du tror förstås att du äger copyrighten på din bild.
Nej, Pinterest har nu raderat dina metafiler,
så nu äger istället Pinterest din bild.
Det innebär att Pinterest nu kan sälja din bild,
utan din tillåtelse.


Jag har tidigare skrivit om författare, journalister och andra bloggar,
som stjäl bilder från min blogg.

Nu har våra bilder blivit allmän vara på nätet

av en ny fildelningstjänst - Pinterest.


Jag tror att många användare skriver på avtalet med företaget, utan att läsa eller förstå vad de skriver på. I avtalet står det tydligt, att användaren ska ha skriftligt tillstånd att pinna bilden. Pinterest raderar metafilen i bilderna och kan t.ex sälja bilderna vidare. Har användaren inte fått något skriftligt tillstånd av fotografen och hamnar i en rättslig process och förlorar, så står användaren ensam ansvarig för att bryta mot copyrights-lagen. Användaren får då stå för allas rättegångskostnader (inkl. Pinterest´s). Pinterest kommer inte att försvara användaren eftersom användaren har skrivit på deras avtal.


- Jag skulle aldrig våga skriva på det avtalet! Skulle du?


Läs mer här: SvD KULTUR och Bill of Rights14 kommentarer:

 1. Men vad händer! Hur kan det få gå till egentligen? Om man lånar en bild för inspiration i egna arkivet är ok men att lägga ut dem för att tjäna pengar...... Det går för långt helt enkelt.

  Ilsken Marie

  SvaraRadera
 2. En sorglig företeelse!
  Men vem blir förvånad? Heder och ära är billigt numera. Allt för att sko sig själv!

  SvaraRadera
 3. De som lägger ut bilderna tjänar inga pengar. De som driver siten tjänar möjligen pengar. Som "Rut och Signe" skriver tycker många att det är OK att använda andras bilder som inspiration eller lägga upp dem på sin facebook för att visa vännerna. Detta är precis det som Pinterest handlar om, ur ett användarperspektiv. Någon surfar runt, hittar en bild som man vill visa världen och "pinnar" den på Pinterest. Allting handlar om syftet.

  SvaraRadera
 4. Jag kanske inte tycker det är hela världen om någon lonar en bild pga att individen vill tycker om den men det ska synas att det är min. det är lite klyvet då det är trevligt att fler kan se mina bilder men jag vill ju bestämma i vilket sammanhang. Men att gäng riskkapitalister ska göra pengar på detta gör mig galen. Ingenting förvånar mig.
  det är tur att man inte ska leva på detta. Synd om de duktiga fotografer som investerat pengar och tid i en lång utbildning och som inte kan leva på det pga liknande. Där ligger det en stor fara att det finns så många som kan skapa en bild och inte ta betalt för det. Jaha, då motsa jag mig själv, eller hur.
  Självklart ska ingen röra dina bilder utan lov!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Sorgligt och skamligt! Att skriva under något som helst avtal för egen del = begripa varje finstilt hörn av avtalet...!

  /Anja

  SvaraRadera
 6. Jaa..jag har sett det där och även flera bloggar som har länkar under sina "lånade bilder" där det står: pin it, så att bilder de visar direkt kan "pinnas", alltså andras foton!

  När jag tog upp det här med stulna bilder på min blogg så fick jag kommentarer som sa: "Om nu någon stulit dina bilder så får du väl ta det som en komplimang istället. Det är då ingen som tar mina bilder vad det nu kan bero på?"

  Vad ska man svara på det???

  Redan här bland kommentarerna kan man ana åsikter om att de som försöker att ha detta som yrke, fotograf/bildskapare nästan får skylla sig själva!!
  Sånt här gör mig fly förbannad!

  //Boije

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Boije.

   Eftersom jag är den ende som inte rasat över Pinterest antar jag att du menar mig när du skriver att du kan ana åsikter att fotografer får skylla sig själv. Till viss del är det så. Om du lägger ut en bild på nätet som jag tycker är fantastisk så kommer jag förmodligen dela den på facebook eller liknande. Om jag delar den gör jag det helt utan baktankar. Du förlorar inte något, jag hade förmodligen inte köpt den i alla fall.

   Vad är ditt syfte med att lägga ut bilden på internet? Folk ska surfa förbi, beundra dina bilder och sedan gå vidare? Hur många av de som lägger upp bilder på Pinterest tror du har köpt en bild för att sedan lägga upp den på Pinterest? Jag har svaret: ingen.


   Som jag skrev tidigare handlar det om syftet. Ungdomar av idag har en helt annan uppfattning om hur man gör med t.ex. bilder eller musik. Man delar det. Fullständigt naturligt visas det på mobiler och delas via Facebook. Syftet är att dela med sig av upplevelser av olika sorter. Det finns inga baktankar.

   Detta sagt vill jag poängtera en ytterst viktig sak: Kommersiell användning ska ju naturligtvis ge intäkter till fotogtrafen. Pinterest är ju ett klart gränsfall. Den som gör själva delandet tjänar inga pengar, dock gör ju Pinterest det. Enda sättet att få ut pengar från Pinterest skulle vara att skapa en struktur à la STIM m.fl. och det är inte hållbart.

   Icke-kommersiell delning ser jag inte som ett problem. Dock ska cred ges till fotografen. Creative Commons har utmärkta licenser för icke-kommersiell delning.

   Radera
  2. @ Exxoff
   Ja visst, helt ok att dela bilder på pinterest då...och det spelar ingen roll vilket namn det står på dem...
   För mig, var det ju så att mitt namn hade blivit bortskuret och någon annan hade satt dit sitt eget namn på mitt foto...och SEDAN spreds bilden. Men det kanske är ok i den nya "viskadelamedosstillalla"-världen.

   Och detta, citat,: "Ungdomar av idag har en helt annan uppfattning om hur man gör med t.ex. bilder eller musik. Man delar det."

   Jaha...men ungdomar av idag (för att citera) kan ha många moderna påfund för sig själva, Men detta behöver inte innebära att de är lagliga, eller borde vara lagliga.

   //Boije

   Radera
  3. @Boije
   Jag tycker du lägger orden i min mun lite grann. Det spelar roll vems namn det står på bilden, det var just därför jag hänvisade till Creative Commons. Det som hände din bild är absolut fel!

   Jag inser inte varför det inte skulle vara lagligt att dela med sig. Berättelser har delats från generation till generation i årtusenden innan copyrighten kom in i bilden (no pun intended). Om du tar en bild på Big Ben så lär du varken vara den förste eller siste som tar "den bilden", vem äger copyrighten då?

   Tro mig, jag vill absolut att ni duktiga fotografer ska ha all den credit ni förtjänar och jag tycker verkligen illa om dem som tar era bilder och sätter sitt namn på dem men jag tycker ändå att en site som Pinterest bör kunna ses som en gigantisk reklampelare och inte ett gäng tjuvar.

   Radera
 7. Jag har inte gått med i Printerest gäng och kommer inte att göra det men likväl tycks det finnas foton som tagits från min blogg och sen hamnat i deras ägo. På andra söksajter hittade jag mina bilder med länkar från Printerest kopplade till mina foton och då jag klickar på bilden får jag se min bild i en förminskad upplaga.
  Jag kan antagligen inte göra något åt det annat än att se tiden an. Jag får väl snart en anmodan att betala skadestånd för intrång samt ta bort mina egna Picasa-bilder ur min blogg eftersom antagligen någon annan påstår sig äga dem och lagt dem på Printerest.
  :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej BeBest, Våra bilder stjäls kontinuerligt och jag har hittat hur många som helst av mina på Pinterest. Ibland har de kvar min länk, men ofta är den ersatt med ”pinnad från Pinterest, Tumblr, Internet osv.”
   Användaren, som tar din bild har tecknat ett avtal med Pinterest, som innebär att Användaren ska ha tillstånd av dig att använda bilden. Därmed kan Pinterest sälja din bild.
   Du KAN INTE själv lägga ut dina bilder på Pinterest, om du saknar avtal med Pinterest!
   Självklart ska du behålla dina bilder!
   (Obs! Jag är ingen advokat.)

   Radera
 8. När jag läser vissa kommentarer ovan häpnar jag. Det är inte okey att stjäla i det övriga samhället varför skall det då vara okej att ta bilder utan tillstånd. Samma sak om jag skriver en text vill jag inte att den skall kopieras och läggas in under en annan persons namn. Jag önskar dig en skön helg! Zinnia

  SvaraRadera