...
...
...

måndag 23 mars 2009

JAG DRÖMMER OM...

MASSOR AV PELARGONER I KRUKORVarje år köper jag en massa nya pelargoner
till växthuset för jag har ju kastat de från förra året.
Ja, jag vet – man ska låta dem övervintra.
Men det fungerar inte hos mig.
Tänk om man kunde lämna in dem
på någon ”omsorgsenhet” om vintern
– det skulle passa mig precis…*fniss*

Jag är inte mycket för att dutta med mina växter
och jag vill njuta av deras skönhet utan för mycket fjäsk.
Och det tycks pelargonierna acceptera och
dessutom trivs de jättebra i växthusets klimat om sommaren.
Det är ju inte alla som gör det.

Nu har jag kommit på något,
som alla ni andra för längesen upptäckt –

Man kan köpa sticklingar på våren.

De kostar nästan ingenting – 15 kr styck istället
för färdiga plantor som kostar 60-150 kronor.
Tänk så mycket pengar jag kommer att spara
– om det funkar förstås!

I ”min” butik fanns bara en sort, så jag köpte tre stycken,
men jag vill ju ha massor. Får nu åka till Malmö för att hitta flera.

Egentligen skulle jag vilja åka till
Åkraberga utanför Varberg.
Där finns 200 sorter att välja bland!
Om den här utmaningen fungera, 
så ska jag absolut åka dit nästa år.

TÄNK OM DET LYCKAS???

Hur gör du?
Har du några bra knep att dela med dig?
Jag är så nyfiken!

Photo: Randi Måhl


15 kommentarer:

 1. Förut så övervintrade jag mina pelargoner men det är jobbigt. Jag har också köpt sticklingar men det enklaste och dyraste för mig är att köpa pelargoner på Slottsträdgården Ulriksdal http://www.rappne.nu/ som tar fram sina egna. De är helt fantastiska och kostar en del. Jag brukar köpa runt 15 st till växthuset.
  Kram Hedvig

  SvaraRadera
 2. Härligt att börja pyssla med pelergonerna igen. Jag övervintrar min lilla samlig i garaget, men ibland undrar om det lönar sig, men jag kan liksom inte skilja mig från dem på hösten. Du skall jag så småningom plantera om dem och tänk, ljuva tanke när man kan ta ut dem igen. Jag köper ofta sticklingar både hos vänner i Pelargonsällskapet, men också per postorder t.ex Rockdala (eller vad de heter nuförtiden). Detta har gått jättebra och det har blivit fina plantor av de små liven. Det är ett roligt pyssel för det mesta. Ha en skön vecka. Hoppas att vinden lägger sig för oj, vad det blåste i natt. Kram!!

  SvaraRadera
 3. Your garden look so beautiful. Love the blooms.

  SvaraRadera
 4. Vad smart, det hade jag ingen aning om, då finns det massor av pengar att spara. Fast jag antar att man måste ha ett växthus för att driva upp dem eller massor av plats i fönsterkarmarna.
  Ha det bra

  SvaraRadera
 5. Oj, Åkraberga har eg ikkje høyrt om før! Og eg som kvar sommar ferierer i det området og sør til Falkenberg! Må finne ut kvar det ligg! I fjor var eg på Orust og kjøpte pelargoner. I tillegg brukar eg å kjøpe stiklingar på nettet, det er billig i Norge også. Men billigst er det å overvintre dei, det brukar eg å gjere, og det går fint med dei med godt rotsystem. Setter dei kaldt og frostfritt og gløymer dei! Men no er eg begynt å klippe dei, gje litt vatn og håpe på nytt liv. I dag har eg også planta om nokre. Det er slike som eg har hatt i kjøkken og stue heile vinteren, det går også fint. Eg har min egen pelargoniablogg, men har ikkje lagt inn noko der i år. Kikker innom deg igjen for å sjå etter pelargonane dine!

  SvaraRadera
 6. Jag älskar verkligen Pelargoner!

  Jag förvarar faktiskt mina föräldrars Pelargoner i min källare, hoppas att de har klarat sig, har bara vattnat dem nån enstaka gång...

  Ha en fin vecka!

  KRAM, Jenny

  <3

  SvaraRadera
 7. Tyvärr Randi så är jag lika dålig på övervintring som du. Jag hade 125 st och jag tror kanske i bästa fall att jag lyckades klara 15.
  Jag vet inte om man kan säga växtmissbrukare? Jag söker också ett övervintringsställe det hade varit perfekt.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 8. Visst är det lite trist att ha de skräpiga pelargonerna på övervintring men jag har också svårt att bara kasta dem på hösten. Till och med nu, trots att jag inte bor i Sverige så står de i uthuset. Min syster lånade dem förra året;)
  Vissa sorter kan ju vara svåra att få tag i. Men jag har också skickat efter till:
  http://www.bergabacken.se/
  och det fungerade alldeles utmärkt.
  Där finns många gamla sorter.
  Lycka till med sticklingarna!
  Kram Ninni

  SvaraRadera
 9. Jag var ett riktigt pelargonfraek för några år sen och det innebär att jag har lite rariteter som jag kämpar med varje vinter fortfarande. Mycket jobb men belöningen kommer när de äntligen börjar blomma. Några har jag haft sen år 2000 så du förstår att de har blivit en sport att klara dom. Sen fyller jag varje år på med lite nytt och då menar jag Mårbacka. Ha det bra/Lis

  SvaraRadera
 10. Hej Randi!
  Tack för att du tittade in hos mig!
  Skönt att veta att man inte är ensam om att inte klara pellisar över vintern. Har läst på och verkligen försökt men .... icke! Bra tips att köpa mindre sticklingar, det har jag aldrig provat. Brukar bara göra det med fuxior, klarar inte dem heller över vintern.
  Ha det gott!
  Hälsn
  Ann

  SvaraRadera
 11. Ja, jag har samma problem... Vill ha massor men hur ska man lyckas förvara alla pelllisar. I år har faktiskt många av dem övervintrat i vår jordkällare som är mörk och håller ca 3-10 grader på vintern. Men det ska nog bli några köpes sticklingar i år ändå. För vad vore ett växthus utan ett hav av Pelargoner!

  Ha det gott Randi! Kram från mig.

  SvaraRadera
 12. Jag försöker övervintra dem, några inne i fönster och några i garaget. I år har vi/jag dock glömt vattna dem i garaget så det återstår att se om de överlever. Det är bra med sticklingar också. De man stora exemplaren man köper nu tidigt på våren brukar vara för hårt drivna tycker jag. :/ Spännande ställe att besöka i Halland. Tack för tipset!

  Kram Karin

  SvaraRadera
 13. Det är alltid en spel det där med att övervintra pellisarna.
  Hälften av de jag stoppade in i förrådet verkar ha gått hädan, men jag köper nya sticklingar och föder upp.

  SvaraRadera
 14. Åh så mycket vackra blommor! Jag har inga bra övervintringstips, har ställt ner i källaren men sedan "glömt" bort dem över vintern. För ett tag sedan plockade jag fram dem och planterade om dem men alla hade inte klarat sig. Det blir väl en ny laddning längre fram. De jag såg i helgen kostade 95 kr st.
  Må så gott!
  kram
  nina

  SvaraRadera
 15. Det är alltid bäst att ta sticklingar från vänners pelargoner och driva upp dem för att sedan låta dessa övervintra. De köpta är för hårt drivna och dör gärna över vintern. Klipp ner till hälften innan övervintringen, ställ i ett fönster på ganska kall plats, vattna varannan vecka. Klipp sedan bort lite till i mars, lägg på hönsgödsel och vattna normalt. Plantera om i större krukor med U-jord och ställ på balkongen när det är frostfritt. Var generös med jorden i nya krukan!

  SvaraRadera