...
...
...

torsdag 10 juli 2008

AVSLÖJANDE

.
Photo: Randi Måhl

ALLT GÅR SÅ FORT NU - I RASANDE FART


Nu är jordgubbarna snart slut…snyft.
Och de historiska buskrosorna har
förlorat
sitt flor av skönhet och doft…

Men vilken tur att jag har hallonbersån …
där satt jag en lång stund igår kväll och njöt
och frossade av den söta smaken.
Man kan liksom inte sluta när man väl börjat… så är det bara.


Nu ska jag avslöja hur jag behandlar
mina älskade gammeldags
(engångsblommande) buskrosor.


Igår tog jag fram häcksaxen och klippte ner allt överblommat. Obarmhärtigt - men det gick snabbt och enkelt att bli av med allt brunt ”snufs”.

Rosa Helenae – den ljuvliga honungsdoftande skönheten har också förlorat sin skönhet och jag når ju inte upp, för att ge dem en omgång med häcksaxen. Istället tar jag fram Kärchen och sprutar dem med skarp stråle, så att allt det fula överblommande, lägger sig på marken och plötsligt så ser de mycket fräschare ut i Rosengården.

Men alla andra rosor blir varje morgon
friserade med sekatören föstås!!!

Photo: Randi Måhl

Andra bloggar om: , , , ,

12 kommentarer:

 1. Vilken härlig sommarbild du visar. Nu blev jag sugen på jordgubbar.
  Kram Hedvig

  SvaraRadera
 2. Hejsan Randi och tack för dina värdefulla tips. Jag har ju två såna-där-höga och högtryck kommer då även jag att använda - fast inte riktigt ännu. Här är ju allt en vecka senare än hos dig - på gott och ont.
  Hallon måste nog vara blad set absolut godaste i smakväg. Man riskerar ju aldrig att få sura hallon så som det kan t o m bli med smultron om du har otur.
  Jag brukar stanna på mina dagliga stavpromenader och käka antingen hallon eller också blåbär (ont om blåbären dock i år i våra trakter).

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Har en ros-fråga till dig Randi:
  Kan man ha rosor i krukor istället för att plantera dem i rabatten? Vi skall lägga om våra plattor och bygga en mur av byasten framför vårt hus och jag skulle vilja ha rosor i krukor framför huset, söderläge.

  Härlig jordgubbsbild!
  Ha det bra
  Camilla

  SvaraRadera
 4. Camilla: Klart du kan ha rosor i krukor. Det har jag alltid. Men du får ju välja sådana, som har ett växtsätt, som passar krukor. Det brukar stå i rosbeskrivningarna. Du måste bara tänka på att de kanske inte kan stå ute om vintern. Mina står i växthuset då, men man kan också gräva ner krukorna i jorden.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Vattenslangen använder jag också - har dock inte övergett sekatören - ännu. men när roenbuskarna blir tillräckligt stora - då kan jag tänka mig häcksaxen också! -jag tycker det vackert med blomblad på marken - men disktrasor på buskarna - nej tack!
  Kram Katarina

  SvaraRadera
 6. Vi brukar också ta bort det bruna och överblommande för att det ska se lite fräschare ut. Tyvärr missar man ju de vackra nyponen som lyser upp på hösten, men vad gör man?
  Vilken vacker bild på jordgubbarna i den söta glasskålen. Härligt somrigt!
  kram från Poppins

  SvaraRadera
 7. Visst älskar jag min honungsros, men fy vad den ser tråkig ut när den vissnat och så mycket skräp det blir! Man får blunda och vänta tills alla blommor försvunnit sen kan man sopa upp alla rester! De vanliga rosorna klipper jag med vanlig sax. Dom är inte så stora ännu så det behövs ingen häcksax! Jordgubbar är mums. Här i familjen har det blivit en ny favorit att göra Marängsuisse med jordgubbar i stället för bananer. Det går åt mycket! /Anette

  SvaraRadera
 8. Randi, jag hoppas du läste förra inlägget där jag gav dig en liten utmärkelse. Såg att du kommenterat på ett senare inlägg. :)

  SvaraRadera
 9. Ja, visst är det trist att jordgubbstiden lider mot sitt slut, det går alldeles för fort...!
  Imorgon ska jag vara i skolans rosarie och jobba. Vi har skötselområdesdag och är då uppdelade i trädgårdens olika områden. Blir nog en del att göra...
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. Ja, visst går både rosen- och jordgubbssäsångerna fort, men vad njutningsbara de är och så mycket energi de fyller på för det årliga lagret, till nästa säsång.
  Det finns även en liten överaskning till dig hos mig....

  Ha en fortsatt underbar sommar!!!
  Kram Nina

  SvaraRadera
 11. Ja, det är snyggt med rosenblad på marken, men inte så kul när de blåser in i hallen och köket! Har oxå gått en omgång med sekatören. Bra tips att använda häcksaxen.

  Vet inte om du sett mitt mail Randi. Vi har vägarna förbi Ystad i morgon. Är du hemma då? Annars kommer vi senare i sommar.

  Kram Mari i Marieholm

  SvaraRadera
 12. Vilka underbart vackra bilder!

  Hälsningar
  Butik Drängstugan

  SvaraRadera